Translate

Protagon.gr: Ενα Νταβός διαφορετικό από τα άλλα;

Quartz, Guardian 
Ενα Νταβός διαφορετικό από τα άλλα;
Α όχι, αυτό δεν θα είναι ένα Νταβός σαν όλα τα άλλα. Ακόμη κι αν κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο ελβετικό θέρετρο – οι προσκεκλημένοι θα είναι και φέτος περίπου 3.000 ανάμεσα σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, δισεκατομμυριούχους και σελέμπριτις, η σαμπάνια θα ρεύσει όπως πάντα άφθονη και τα πάνελ θα φιλοξενήσουν πολλές ανιαρές συζητήσεις -, φέτος τα πράγματα μπορεί να είναι κάπως διαφορετικά.
Γιατί; Το καταλαβαίνει κανείς αν θυμηθεί τι είχε γίνει στην περυσινή μάζωξη, λέει το Quartz. Σε ποια συμπεράσματα είχαν καταλήξει οι περισπούδαστοι σύνεδροι στις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές συζητήσεις που είχαν μεταξύ τους ρουφώντας αργά τα κοκτέιλ τους; Πρώτον, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κέρδιζε τις εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – για τις προεδρικές ούτε λόγος. Δεύτερον, ότι οι Βρετανοί δεν θα ψήφιζαν ποτέ υπέρ του Brexit. Τρίτον, ότι η παγκοσμιοποίηση είναι καλό πράγμα. Τέταρτον, από το ελεύθερο εμπόριο θα ωφελούνταν οι πάντες.
Εντάξει, και με πιο επιτυχείς προβλέψεις δεν θα ήταν δύσκολο να τρολάρει κανείς όλους αυτούς τους τύπους που κυκλοφορούν με ιδιωτικά τζετ και κάνουν αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον (τους). Η περυσινή τους αποτυχία, όμως, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Το Brexit είναι γεγονός, ο Τραμπ είναι εδώ, η παγκοσμιοποίηση αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε και ο εθνολαϊκισμός καλπάζει. Μήπως λοιπόν να το κλείσουν το μαγαζί; Κι όμως. Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ έχει αυτή τη φορά πραγματικά σημασία. Γιατί αυτή τη φορά δεν θα είναι μια σύναξη πλούσιων και ισχυρών φιλελεύθερων που συμφωνούν μεταξύ τους. Φέτος θα είναι ωσεί παρόντες και οι λαϊκιστές. Και οι φιλελεύθεροι του κόσμου τούτου πρέπει να επιτέλους στύψουν το μυαλό τους.
Μπορεί να το πει κανείς και διαφορετικά: φέτος στο Νταβός δεν θα είναι ο κουλ Τζάστιν Τριντό, θα είναι η Τερέζα Μέι του σκληρού Brexit. Θα είναι – για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού – και ο πρόεδρος της Κίνας. Ο Guardian το θέτει ως εξής: δώδεκα μήνες σεισμικών σοκ τάραξαν συθέμελα τον «άνθρωπο του Νταβός», ο οποίος καλείται τώρα να κατανοήσει τη νέα πραγματικότητα και να δώσει απαντήσεις. Ιδού ποιες είναι οι επτά προκλήσεις, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα: ο Τραμπ και η άνοδος του λαϊκισμού, η μεταρρύθμιση της οικονομίας της αγοράς (θα συζητηθεί ακόμη και το θέμα του κατώτατου μισθού), η Κίνα (ο Σι θα υπερασπιστεί την παγκοσμιοποίηση), η κλιματική αλλαγή (Ο Αλ Γκορ θα είναι εκεί), η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (τα ρομπότ δηλαδή), το Brexit και η βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο (εδώ τον λόγο έχουν ο Ματ Ντέιμον και η Σακίρα).
Με ή χωρίς σαμπάνιες και κοκτέιλ, οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν.
Πηγή: Reuters/Ruben Sprich

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους