Translate

Η τέχνη της Διαλεκτικής!

Ελεύθερη Πατρίδα
Η τέχνη της Διαλεκτικής!
Άλλη μια ελληνική νοητική τέχνη! Άλλη μια απόδειξη της ελληνικής πνευματικής ανωτερότητας! Ας δούμε πως ορίζεται αυτή η εκπληκτική τέχνη του λόγου και πως προσεγγίζεται από σημαντικότατες προσωπικότητες!
Γενικά
Η διαλεκτική είναι η τέχνη εξεύρεσης της αλήθειας και προέρχεται από την ελληνική λέξη ''διαλέγομαι'', που σημαίνει ''διεξάγω συζήτηση''.
Σε ένα ιδανικό κόσμο ο διάλογος και η αντιπαράθεση θα είχαν ως σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας. Στον πραγματικό μας κόσμο, που κάθε άλλο παρά ιδανικός είναι, οι άνθρωποι επιδιώκουν να επικρατήσουν, άσχετα με το ποια είναι η αλήθεια.
Η ιδιοτέλεια είναι ισχυρότερο κίνητρο από τον αλτρουισμό. Έτσι ξεκίνησε στην αρχαία Ελλάδα η τέχνη της ρητορικής, η τεχνική δηλαδή του να επικρατήσει κάποιος σε μια αντιπαράθεση ανεξάρτητα από την αλήθεια. Εκείνοι που επινόησαν αυτή την τέχνη ήσαν οι σοφιστές.
Σωκράτης-Πλάτωνας
Δίδασκαν ότι Διαλεκτική είναι η ειλικρινής έρευνα, μέσω συζήτησης, ερωτήσεων-απαντήσεων και σύγκρουσης αντιθέτων απόψεων, με στόχο την αλήθεια.
Απεχθάνονταν τους σοφιστές, διότι δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για την αλήθεια, και ακόμη χειρότερα, αμείβονταν για να διδάξουν τα τεχνάσματά τους (τις γνωστές σοφιστείες).
Αριστοτέλης
Λογική είναι η θεωρία ή η μέθοδος για να καταλήγει κανείς σε αληθή συμπεράσματα.
Διαλεκτική είναι η μέθοδος για να φτάνει κανείς σε αποδεκτά συμπεράσματα, τα οποία δε προϋποτίθεται ότι είναι αληθή ή αναληθή. Ουσιαστικά είναι η τέχνη της κατάκτησης της φαινομενικής αλήθειας.
Εριστική είναι η μέθοδος κατά την οποία το συμπέρασμα είναι ορθό, ενώ οι προκείμενες (τα δεδομένα από τα οποία συνάχθηκε) είναι αναληθείς (φαινομενικά αληθεύουν).
Σοφιστική είναι η μέθοδος όπου το συμπέρασμα είναι αναληθές, παρόλο που μοιάζει αληθές.

Μακιαβέλλι
Πίστευε και μυούσε τους άλλους στην σκοτεινή τέχνη της ανειλικρινούς επιχειρηματολογίας.
Συμβουλές που έδινε: Να επωφελείσαι από κάθε στιγμή αδυναμίας των συνανθρώπων να σου επιτεθούν, και να επιτίθεσαι, αλλιώς θα κάνουν αυτοί το ίδιο σε σένα. Έτσι σε κάθε αντιπαράθεση να μην δέχεσαι το δίκαιο του αντιπάλου, γιατί κι αυτός θα κάνει το ίδιο.
Σοπενχάουερ
(Εριστική) διαλεκτική ή τέχνη της αντιπαράθεσης, είναι η τέχνη του να λογομαχεί κανείς έτσι ώστε να υπερασπίζεται επαρκώς τις θέσεις του, είτε έχει δίκαιο είτε άδικο. Είναι η τέχνη του πνευματικού διαξιφισμού με σκοπό την επικράτηση σε μια αντιπαράθεση.
Η προσπάθεια επικράτησης (ανεξάρτητα από την αλήθεια), οφείλεται στην εγγενή ποταπότητα της ανθρώπινης φύσης, η οποία απορρέει από μια έμφυτη ματαιοδοξία. Η ματαιοδοξία πάντοτε υπερτερεί της αλήθειας και συνοδεύεται από φλυαρία και εγγενή ανειλικρίνεια.
Σε κάθε περίπτωση, ο πειρασμός της ανειλικρίνειας είναι μεγάλος. Η αδυναμία της σκέψης μας συμπληρώνει τη διαστροφή της βούλησής μας.
Η συντακτική Ομάδα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους