Κηφηνείον “Η ωραία Ελλάς”

Από: http://www.sarantoskargakos.gr/content/


Πηγή: 
Ευθύνη
Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η ... εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλιά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας,
η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές. Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» που κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή που ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής που έδειχνε αριστερά και πήγαινε δεξιά και τούμπαλιν. Γι' αυτό τουμπάραμε...
Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιοδικού αυτού, που δεν είναι πολιτικό με την ευτελισμένη έννοια του όρου, έγραφα πως η ανεργία στον τόπο μας είναι επιλεκτική, ότι δουλειές υπάρχουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χέρια να τις δουλέψουν. Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ' όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «White color workers». Έτσι σήμερα το πιο φτηνό εργατικό και υπαλληλικό δυναμικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακόμη και στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκομίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόμη και διδακτορικά! Γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια, σχολές επί σχολών, επιστημονικούς κλάδους αόριστους, ομιχλώδεις και ασαφείς, απροσδιορίστου αποστολής και χρησιμότητας. Πτυχία-φτερά στον άνεμο σαν τις ελπίδες των γονιών, που πιστεύουν ότι τα παιδιά και μόνον με τα «ντοκτορά» θα βρουν δουλειά. Έτσι παράγονται επιστήμονες που είναι δεκαθλητές του τίποτα, ικανοί μόνον για το δημόσιο ή για υπάλληλοι κάποιας πολυεθνικής.
Παρ' όλο που γέμισε η χώρα μας τεχνικές σχολές (τι ΤΕΛ, τι ΤΕΙ, τι ΙΕΚ!) οι πιο άτεχνοι νέοι είναι οι νέοι της Ελλάδος. Παίρνουν πτυχίο τεχνικής σχολής και δεν έχουν πιάσει κατσαβίδι οι πιο πολλοί. Δεν ξέρουν να διορθώσουν μια βλάβη στο αυτοκίνητό τους, στο ραδιόφωνο ή στο τηλέφωνό τους. Είναι άχεροι, ουσιαστικά χωρίς χέρια. Τώρα με τα ηλεκτρονικά ξέχασαν να γράφουν, ξέχασαν να διαβάζουν, εκτός φυσικά από «μηνύματα» του αφόρητου «κινητού» τους.
Τούτη η παιδεία, που όχι μόνο παιδεία δεν είναι αλλ' ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλλιεργεί καμμιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυμία, την αναβλητικότητα και το φόβο της δουλειάς, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερικά αλλά τον πετρώνει δημιουργικά σαν τα παιδιά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσμός της παπαγαλίας και η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με το πρόσχημα να μην τα κουράσομε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία και την πρωτοτυπία. Το σχολείο, αντί να μαθαίνει τα παιδιά πως να μαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευματικά. Δεν τα μαθαίνει πως να σκέπτονται αλλά με τι να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες. Βάζει όρια στον ορίζοντα της σκέψης και των ενδιαφερόντων. Τα χαμηλοποιεί. Τα κάνει να βλέπουν σαν τα σκαθάρια κοντά, κι όχι να θρώσκουν άνω, να έχουν έφεση για κάτι πιο πέρα, πιο τρανό και πιο μεγάλο.

Αναπτυξιακό πρόγραμμα 54 εκατ. € για Ελλάδα-Κύπρο ενέκρινε η Κομισιόν


Από: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64226071

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 9 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Νέο ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Αναπτυξιακό πρόγραμμα 54 εκατ. € για Ελλάδα-Κύπρο ενέκρινε η Κομισιόν

 

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν εννιά παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και το σύνολο της χώρας της Κύπρου, ενώ το επίκεντρο θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών τους με μέτρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, βελτίωση των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανέλθει σε περίπου 46 εκατ., ποσό που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα «Interreg» στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της στήριξης της επιχειρηματικότητας, στην προώθηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, εστιάζει στους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών με στόχο την άμβλυνση και την αναστροφή των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω επενδύσεων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Τέλος, θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, τόσο μέσω της πρόληψης των κινδύνων, όσο και μέσω της προώθησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών.
Οι περιφέρειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Interreg» από την Ελλάδα, είναι οι περιφέρειες της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.


 

 

Αναπτύσσω έξυπνα την επιχείρησή μου

Ακούστε συμβουλές και ιδέες μάρκετινγκ στα Ελληνικά, αλλά και επιχειρηματίες να μιλούν για τις προσωπικές τους επαγγελματικές εμπειρίες στα ‪#‎podcasts‬ της δωρεάν εφαρμογής για smartphones ‪#‎MarketingConsultant‬. Επιλέξτε μεταξύ των 85 mp3 και ειδικά για αυτόν τον Αύγουστο: κάθε εβδομάδα θα δημοσιεύεται και ένα καινούριο podcast (όπως όλη τη χρονιά)! Καλή ακρόαση!


Συμβουλές Μάρκετινγκ on iTunes. Preview and download the podcast Marketing Consultant Podcasts.
itunes.apple.com

Θέμης Σαρανταένας
Σύμβουλος Μάρκετινγκ
Ανάπτυξης Μικρών Επιχειρήσεων
& Επιχειρηματιών
www.marketingconsultant.gr
CV: http://gr.linkedin.com/in/themissarantaenas

Μίκης Θεοδωράκης: Ο κορυφαίος έλληνας μουσικοσυνθέτης συμπληρώνει σήμερα 90 χρόνια ζωής

Από: http://www.tanea.gr/news/culture/article/5262007/synaylies-apo-ta-xania-ews-to-roterntam/
Ενενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης και με αφορμή τα γενέθλιά του - αλλά και το άτυπο «Ετος Θεοδωράκη» - διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προς τιμήν του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Ο Κήπος του Μεγάρου αναμένεται να γεμίσει ασφυκτικά απόψε στο αφιέρωμα, όπου παρουσία του μεγάλου μουσικού, η Ελένη Βιτάλη, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Μπέττυ Χαρλαύτη συμπράττουν με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης για να ερμηνεύσουν κλασικά κομμάτια και αποσπάσματα από το «Αξιον Εστί».
Σήμερα, εξάλλου, όπως και τις επόμενες δύο ημέρες το Δεύτερο Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας τροποποιεί το πρόγραμμά του στο πλαίσιο της ειδικής Εβδομάδας Μίκη Θεοδωράκη. Στο πλαίσιό της, από τις 8 το πρωί και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας οι παραγωγοί επιμελούνται ειδικές εκπομπές, συνεντεύξεις, αφιερώματα, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, σπάνιο υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ μαζί με ζωντανές συναυλίες.

Σήμερα, για παράδειγμα, ο Δημήτρης Τρίκας θα φιλοξενήσει τη Μαρία Φαραντούρη και θα μιλήσουν για την κοινή διαδρομή της ερμηνεύτριας με τον συνθέτη (στις 09.00). Μία ώρα αργότερα, στην εκπομπή της Μαρίας Κοζάκου νέοι δημιουργοί θα παίξουν ζωντανά τραγούδια του Θεοδωράκη που δεν έχουν δισκογραφηθεί και ακυκλοφόρητες νέες διασκευές.

Στις 12.00, καλεσμένοι της Λίτσας Τότσκα είναι ο Γιώργος Νταλάρας και ο Θέμης Μουμουλίδης για να μιλήσουν για τον δικό τους Μίκη. Αμέσως μετά η Γιώτα Δελώνα παρουσιάζει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ο ήλιος και ο χρόνος», ενώ το επόμενο δίωρο θα μεταδοθεί η εκπομπή του 1999 στην οποία ο συνθέτης μιλάει για το «Αξιον εστί».

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ. Στον χορό των αφιερωμάτων μπαίνουν σήμερα και τα Χανιά - από τον Γαλατά Χανίων έλκει την καταγωγή του ο μουσικοσυνθέτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Χίο. Στις 20.30, στο Μεγάλο Αρσενάλι εγκαινιάζεται έκθεση αρχειακού υλικού και αφίσας με τον τίτλο «Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του, 50 χρόνια μετά» σε επιμέλεια Λευτέρη Λαμπράκη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Αυγούστου.

Μία ώρα αργότερα, η ταινία «Ο Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη με μουσική Μίκη Θεοδωράκη θα προβληθεί στον υπαίθριο χώρο του πρώην λιμενικού περιπτέρου στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Παράλληλα, στους κινηματογράφους Κήπος και Αττικόν θα προβάλλονται έως τις 4 Αυγούστου ταινίες του Κακογιάννη, τη μουσική των οποίων έχει συνθέσει ο Θεοδωράκης: «Ηλέκτρα» (1962), «Ιφιγένεια» (1977), «Τρωάδες» (1971) και «Αλέξης Ζορμπάς» (1964).

Στο Λαύριο, από αύριο έως και τις 6 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού Αθανασίας και Ηρώς Μαρκουλή στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο της περιοχής. Την Παρασκευή, στον ίδιο χώρο θα δοθεί και επετειακή συναυλία από την Ανδρική Χορωδία Λαυρίου.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Μετά το συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης για την ποίηση, τη μουσική και την πολιτική του Μίκη Θεοδωράκη (18 έως 20 Ιουνίου), οι τιμητικές βραδιές συνεχίζονται. Στις 23 Αυγούστου στο Βρανδεμβούργο Γερμανία, θα δοθεί συναυλία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πέτερ Κοπ, στην οποία θα ακουστούν έργα των Τσαϊκόφσκι και Μέντελσον.

Εναν μήνα αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Ούνα της Γερμανίας θα δοθεί ακόμα μία συναυλία με αποσπάσματα από το «Αξιον εστί».
Βασικό ρόλο και στο ευρωπαϊκό κομμάτι των εορτασμών θα έχει η Μαρία Φαραντούρη, η συνεργασία της οποίας με τον Μίκη Θεοδωράκη χρονολογείται από το 1963. Η ίδια από το Ναύπλιο όπου βρίσκεται, μας έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία: «Στην Κεντρική Ευρώπη, ο Μίκης έχει τη θέση εξέχοντος μελωδιστή, θεωρείται ο τελευταίος των μεγάλων, ενώ σε όλες τις χώρες αυτές το υλικό του έχει μεγάλη ζήτηση.

Σήμερα μάλιστα το ανακαλύπτουν και οι τριαντάρηδες, ενώ κυρίως στην Γερμανία δίνουν άλλη διάσταση στις μουσικές του Μίκη, πιο οικουμενική, πιο πνευματική».

Τώρα, με αφορμή τα 90χρονα Μίκη, η διεθνής ερμηνεύτρια κάνει διαρκές τσεκ ιν στα αεροδρόμια της Ευρώπης για συναυλίες με άξονα το έργο του μεγάλου δημιουργού και συνοδεία της γερμανικής ορχήστρας, την οποία η ίδια έχει σχηματίσει καιρό τώρα για τις ανάγκες του εξωτερικού. Σημειώστε: 23 Σεπτεμβρίου στη Φινλανδία, 25 στο Βερολίνο, 27 στο Αμστερνταμ, 28 στο Λουξεμβούργο, 29 στην Αμβέρσα, 2 Οκτωβρίου στο Μόναχο, 3 στη Στουτγάρδη, 7 στη Ζυρίχη και 12 στο Ρότερνταμ. Στις δύο τελευταίες θα συμπράξει ο Γιώργος Νταλάρας.
Πρόσφατα άλλωστε (12, 13 Ιουλίου) παρουσίασε με τον Πέτρο Πανδή το «Canto General» στη μεγαλύτερη εκκλησία της Βρέμης.

Παράλληλα η Φαραντούρη επιμελείται και ολοκληρώνει έναν δίσκο με επανεκτελέσεις κομματιών του Θεοδωράκη και ερμηνευτές την ίδια, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Γιάννη Χαρούλη. Ο τελευταίος απροσδόκητα και υπέροχα, όπως μαθαίνουμε, επέλεξε και είπε μεταξύ των άλλων την περίφημη «Παντέρμη»

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους