Translate

Θεσσαλονίκη: Δημοσκόπηση ανατροπή από τρεις φοιτητές του ΑΠΘ! (πίνακας)

Από: http://www.typosthes.gr/gr/topika/article/75608/thessaloniki-dimoskopisi-anatropi-apo-treis-foitites-tou-apth-pinakas/

 Τι προβλέπει η έρευνα των τριών φοιτητών του ΑΠΘ που «νίκησαν» τους δημοσκόπους και πέτυχαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος



Είναι οι τρεις φοιτητές της Θεσσαλονίκης που… τρέλαναν τους δημοσκόπους προβλέποντας με ακρίβεια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς την ώρα που όλες οι εταιρείες στα επίσημα τους γκάλοπ εμφάνιζαν ντέρμπι, η ομάδα των τριών μεταπτυχιακών φοιτητών κατεύθυνσης Πολιτικής Ανάλυσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχαν δώσει 63% στο «ΟΧΙ». Άρα, η δική τους δημοσκόπηση για τις επερχόμενες εκλογές έχει μία επιπλέον βαρύτητα ή ενδιαφέρον, ειδικά την στιγμή που πάλι εμφανίζει μεγάλες διαφορές από τις – πάνω κάτω πανομοιότυπες – επίσημες δημοσκοπήσεις.
Οι τρεις φοιτητές του ΑΠΘ είναι ο Ανδρέας Βασιλείου, ο Σταμάτης Γκιλφέσης και η Λαμπρίνα Βετσοπούλου και όπως δηλώνει ο Σταμάτης σε συνέντευξή τους στην Εφημερίδα των Συντακτών για την επιτυχία τους: «Αυτό που θεωρούμε πως επηρεάζει τα αποτελέσματά τους είναι πως πλέον για ένα τμήμα της κοινωνίας, ειδικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποτελούν τμήμα του πολιτικού κατεστημένου. Πολλοί αρνούνται να απαντήσουν ή απαντούν με δυσπιστία στα τηλεφωνήματα». Δείτε τη σελίδα των τριών φοιτητών στο facebook, απ’ όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στην έρευνά τους και φυσικά να την διαδώσετε στους δικούς σας φίλους!
Τα ποσοστά που δίνει η μέτρηση των μεταπτυχιακών φοιτητών του Αριστοτελείου είναι τα εξής:


Τι αναφέρει η ίδια η ομάδα

Με μήνυμά τους στη σελίδα τους στο facebook οι τρεις φοιτητές αναλύουν την έρευνά τους: «H διαδικτυακή έρευνα διεξήχθη από τις 31 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2015, έτσι δεν έχει προλάβει κάποια γεγονότα, όπως την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων με λίστα εκ μέρους των κομμάτων αλλά και την απόφαση για μη συμμετοχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου των κομμάτων ΚΙΔΗΣΟ και ΛΑΟΣ (για τον λόγο αυτό οι ψηφοφόροι τους έχουν προστεθεί στην αδιευκρίνιστη ψήφο). Στην αδιευκρίνιστη ψήφο περιλαμβάνονται και οι αναποφάσιστοι. Σε ποσοστό 6.5% ανέρχεται ο αριθμός όσων επιλέγουν την συνειδητή αποχή από τις εκλογές. Τα αποτελέσματα δείχνουν οκτακομματική Βουλή, καθώς σε σχέση με τον Ιανουάριο δύο καινούργια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή (Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων), ενώ ένα κόμμα με εκπροσώπηση στην τελευταία Βουλή (Ανεξάρτητοι Έλληνες) φαίνεται να μην πιάνει το κατώφλι εισόδου του 3%.
Εκλογές, δημοψήφισμα
Στην ερώτηση “Συμφωνείτε με την προκήρυξη εκλογών” περίπου 6 στους 10 (60.2%) διαφωνούν με την προκήρυξη εκλογών και 4 στους 10 συμφωνούν (39.8%). Όσον αφορά το ρόλο που πιστεύουν οι ερωτώμενοι ότι έπαιξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη διαπραγμάτευση, θετικό ρόλο πιστεύει ότι έπαιξε το 15.7%, αρνητικό το 38.5%, ενώ ότι το δημοψήφισμα δεν επηρέασε τη διαπραγμάτευση, θεωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων (45.8%).
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ελαφρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του Σύριζα, της τάξεως της μίας ποσοστιαίας μονάδας (24.6% έναντι 23.6%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό που φτάνει το 8.4%. Ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 7.5% Το ΚΚΕ λαμβάνει 4,8% και βρίσκεται στην πέμπτη θέση, το Ποτάμι είναι στην έκτη με 4.6%, ενώ με άνεση φαίνεται να περνά το κατώφλι της Βουλής και η Ένωση Κεντρώων με 4.2%. Ο όγδοος εκλογικός συνδυασμός που καταφέρνει να εισέλθει στο κοινοβούλιο είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (εκλογική συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που λαμβάνει 3.7%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσπούν μόνο το 1.8% της πρόθεσης ψήφου και για την ώρα φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1.2%.
Τι καθορίζει τη στάση σας
Στην ερώτηση “Τι είναι πιο πιθανόν να καθορίσει την πολιτική σας στάση”, 1 στους 3 ψηφοφόρους εμφανίζεται να παίρνει την πολιτική του απόφαση βάσει ταύτισης των θέσεων του κόμματος με τις δικές του (29.6%). Ακολουθεί ως κριτήριο η εμπιστοσύνη στον αρχηγό του κόμματος με ποσοστό 13.2% και η διαμαρτυρία προς το πολιτικό σύστημα με ποσοστό 11.2%. Μια άλλη ένδειξη του μεταβαλλόμενου πολιτικού σκηνικού είναι πως μόλις το 5.2% των ψηφοφόρων δηλώνει πως επιλέγει το ίδιο κόμμα ανέκαθεν και 3.5% το επιλέγει λόγω εμπιστοσύνης προς τα στελέχη του κόμματος (βουλευτές, γραμματέα κτλ).
Χαρακτηριστικά, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κύριο κριτήριο πολιτικής στάσης είναι η εμπιστοσύνη στον αρχηγό του κόμματος (37.1% και 36.8% αντίστοιχα), στην Νέα Δημοκρατία η ταύτιση των ψηφοφόρων με τις θέσεις του κόμματος (29.2%), στη Χρυσή Αυγή πρώτο κριτήριο είναι η διαμαρτυρία προς το πολιτικό σύστημα (29.8%) ακολουθούμενο από την ταύτιση με τις θέσεις του κόμματος (27.5%).
Η ψήφος διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα εμφανίζει ένα υψηλό ποσοστό και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων με ποσοστό 29.2%.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ποτάμι εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό (54.9%) μεταξύ των ψηφοφόρων που επιλέγουν ως κριτήριο πολιτικής στάσης την ταύτιση με τις θέσεις του κόμματος, και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (49.3%) και η ΛΑΕ (48.9%). Η Ένωση Κεντρώων εμφανίζει εδώ το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 25%. Τέλος, μεταξύ των ψηφοφόρων που επιλέγουν κόμμα με κριτήριο πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο σοβαρό κόμμα, το υψηλότερο ποσοστό συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία (44.7%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 38.8% των ψηφοφόρων του να το επιλέγουν επειδή δεν υπάρχει άλλο πιο σοβαρό κόμμα.
Συσπείρωση των κομμάτων
Όσον αφορά την συσπείρωση,  σε αρκετά υψηλά επίπεδα βρίσκεται η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας με 73.8%. Στον αντίποδα βρίσκεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, μόλις στο 50.8%, με ποσοστό 18.3% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου να μετακινούνται προς την Λαϊκή Ενότητα.
Η Χρυσή Αυγή έχει την πιο υψηλή συσπείρωση από όλα τα κόμματα με 84.6%. Το ΚΚΕ εμφανίζει επίσης υψηλή συσπείρωση με 73.4%. Προβληματική δείχνει η συσπείρωση του Ποταμιού (53.2%) που δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το 15% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου μετακινείται προς αυτήν.
Η συσπείρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) βρίσκεται στο 58% με κύρια την διαρροή ψηφοφόρων προς το ΣΥΡΙΖΑ (11.4%), ενώ τέλος τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν διατίθενται να ξαναψηφίσουν ούτε 3 στους 10 (27.9%) από τους παλιούς ψηφοφόρους τους, που εγκαταλείπουν το κόμμα κινούμενοι κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή (14.5%).
Ευρώ και grexit
Τέλος, στο ερώτημα “Ποιο νόμισμα εκτιμάτε ως καλύτερο για την οικονομία της χώρας στην παρούσα οικονομική συγκυρία;” η προτίμηση στο Ευρώ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα με 7 στους 10 (70.8%) να το προτιμούν έναντι του Εθνικού νομίσματος (29.2%).
Στο ερώτημα “Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου απομάκρυνε προσωρινά, απέτρεψε οριστικά ή έκανε πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη;“ 78.4% εκτιμούν πως απομάκρυνε προσωρινά τον κίνδυνο,12.6% πως έκανε πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου και 9% εκτιμά πως απετράπη αυτός ο κίνδυνος οριστικά.

Φίλες και Φίλοι, έως πότε θα πληρώνουμε τα λάθη μας.


Λάθος Θέση,
Λάθος Στάση,
Λάθος Πληροφόρηση.
Λάθος Χρέος.
Λάθος Ψήφος.
Λάθος Ζωή στην Ελλάδα.
Φίλες και Φίλοι, έως πότε θα πληρώνουμε τα λάθη μας.
Η Διπλωματία είναι επιστήμη, δεν είναι καφεδάκι στην γωνία.
Η Φιλοπατρία είναι υποχρέωση,
δεν νοείται η παραχώρηση σε καμία κομματική σκοπιμότητα.
Η Ελλάδα οφείλει να ζήσει και ... θα ζήσει.

Θα ζήσει παρ' ότι έχει εχθρούς και εντός των τειχών.

Εχθρός ο Λαός, με λάθος επιλογές και λάθος Κυβερνήσεις.

Ούτε με το ‘παλαιό’, μήτε το ‘νέο’. Πάντα με το σωστό.




Φίλες και Φίλοι, είμαστε αρκετά προσεκτικοί, δεν γελιόμαστε.
Το παλαιό δεν είναι άχρηστο,  φέρει εμπειρίες, καλές και κακές.
Το κέρδος θα έλθει από τη σωστή διαχείριση.
Το νέο δεν είναι ανώριμο, φέρει γνώσεις κι ορμή στη διεκδίκηση.
Το κέρδος θα έλθει από τη σωστή διαχείριση.
Το μείγμα, νέου με παλαιό, είναι ότι καλύτερο για το απόλυτο κέρδος.
Παράγοντες επιτυχίας είναι:
  • Απόφαση για συνεργασία.
  • Γνώσεις για τον σχεδιασμό.
  • Ωριμότητα για τις αποφάσεις.
  • Διάθεση για αγώνα.
  • Σύνεση στην στρατηγική.
  • Υπομονή για τα αποτελέσματα.


1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους