Εκατονταπυλιανή Πάρου: Τι λέει ο θρύλος για τη μία θύρα που μένει κλειστή


Στην Παροικία, πρωτεύουσα της Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, βρίσκεται ο επιβλητικός ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς, του Ελλαδικού χώρου.
Σύμφωνα με την παράδοση της Πάρου, όπως περιγράφει το www.thebest.gr, ο ναός χτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. από την Αγία Ελένη ή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος εκπλήρωσε το τάμα της μητέρας του. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε ένας ναός, πριν από τον 4ο αιώνα.
Σ' αυτό τον ναό είχε προσκυνήσει η Αγία Ελένη, όταν πέρασε από την Πάρο, πηγαίνοντας στους Αγίους Τόπους για να βρεί τον Τίμιο Σταυρό. Ο θρύλος λέει, ότι η Αγία Ελένη έκανε τάμα στην εικόνα της Παναγίας, πως αν κατάφερνε να βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα έχτιζε στη Χάρη της, έναν μεγαλύτερο και λαμπρότερο ναό στην Πάρο. Η Αγία Ελένη πραγματοποίησε το τάμα της, ο ναός όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αι.


Tα παραδοσιακά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου


Ασβεστώνουν τις αυλές και τις πλατείες, βάζουν συμμετρικά τις καρέκλες, καθαρίζουν τις σούβλες και φορούν τα καλύτερά τους ρούχα. Η ώρα των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου, που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, έφτασε. Και λίγοι αντιστέκονται στον πειρασμό να συμμετάσχουν στον παραδοσιακό εορτασμό. Πλάι στους επιδέξιους χορευτές και τους βαθιά θρησκευομένους, συναντάμε όλο και περισσότερους νέους αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες που μοιάζουν να γοητεύονται από το τελετουργικό, οι ρίζες του οποίου χάνονται στο παρελθόν. Στροφή στην παράδοση ή μόδα; Οι διοργανωτές μιλούν για την ανάγκη των ανθρώπων να διασκεδάσουν. «Μην ξεχνάτε ότι στα πανηγύρια ανέκαθεν γεφυρώνονταν οι διαφορές, συμφιλιώνονταν όσοι είχαν τσακωθεί και εκδηλώνονταν οι ερωτοχτυπημένοι», υπενθυμίζει ένας πιστός πανηγυριώτης.


Γιατί έχει ξεσπάσει πόλεμος για τα ιδιωτικά σχολεία


Ένας 'πόλεμος' με ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και κυρίως στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.


1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους