Translate

bostanistas: Τα κρητικά: ντοματόσουπα με ζυγούρι
bostanistas.gr
Θέματα
του Δημήτρη Μπούτου
04/10/14, 07:06
Μετά από τυφλές δοκιμές σε 12.5000 δείγματα από όλον τον κόσμο, το Κτήμα Γεροβασιλείου συγκαταλέγεται και φέτος, για πέμπτη φορά, στα 100 κορυφαία «Οινοποιεία της Χρονιάς», κατά την κρίση του έγκριτου περιοδικού Wine and Spirits.
Συνταγές
της Αμαλίας Λογαρά
04/10/14, 07:15
Δεν είναι εύκολο γλυκό. Έχει δουλειά. Αλλά η... καλή νοικοκυρά στη φουρτούνα φαίνεται. Πρέπει να επιστρατεύστε υπομονή, δεξιότητα και το γνωστό μεράκι.
της Ευφροσύνης Κάτσουνα
04/10/14, 07:11
Ο καιρός κρύωσε ξαφνικά και μας έπιασε απροετοίμαστους, οπότε αυτόματα σκέφτηκα να γράψω για την παραδοσιακή σούπα που κάνουμε σε ζωμό από ζυγούρι. Βρασμένη αργά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για να απολαύσουμε στο τέλος έναν ζωμό πραγματικά γευστικό.
Bostanistas.gr © 2013
Απεγγραφή από το Bostanistas Newsletter
www.hellinika.gr

bostanistas: Μοσχαράκι στιφάδο: το πολύ προσωπικό μου


bostanistas.gr
Θέματα
της Εύας Βουτσάκη
03/10/14, 06:45
Από τον Μάρτη έχω ένα χωραφάκι σε έναν λόφο του Μπράιτον, το οποίο το νοικιάζουμε με μια φίλη μου από τον δήμο στη συμβολική τιμή των 34 λίρων τον χρόνο. Ξεβοτανίζω, σκάβω, ξεπετραδίζω, βάζω κοπριά, ποτίζω, φυτεύω, ξαναποτίζω. Περιμένω.
Συνταγές
της Στέλλας Αλαφούζου
03/10/14, 06:32
Η μαμά μου το φτιάχνει με κουνέλι. Η μαμά του το φτιάχνει με κόκορα. Κανένα απ' τα δύο δεν τρώω. Για να τον εντυπωσιάσω μηχανεύθηκα το πολύ προσωπικό μου στιφάδο με μοσχαράκι. Και τελικά, ναι, είναι οριστικό. Είμαι η γυναίκα της ζωής του (όχι ότι θα μπορούσε να είναι η μάνα μου δηλαδή!).
Bostanistas.gr © 2013
Απεγγραφή από το Bostanistas Newsletterwww.hellinika.gr

bostanistas: Σελινόριζα: άσχημη και πολλαπλώς υπέροχηbostanistas.gr
Συνταγές
του Δημήτρη Μπούτου
05/10/14, 10:32
Μήλα, ζάχαρη, λίγο αλεύρι, μερικές νιφάδες βρώμης και δέκα λεπτά αρκούν για την καστανή Μπέτυ (Brown Betty), το αμερικανικό επιδόρπιο - παιχνιδάκι. Στις καστανές και εύκολες λέμε, και ξαναλέμε, ναι:
των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη
05/10/14, 10:30
Οι γείτονές μας οι Ιταλοί έχουν τη συνήθεια να προσθέτουν φύλλα σέλινο σε όλες τους τις ντοματόσαλτσες, κάτι που εμείς δεν κάνουμε, καθώς προτιμάμε τη ρίγανη και τη δάφνη. Το ξανασκέφτομαι πάντως και, σίγουρα στην περίπτωση της παντσέτας, η ξινούτσικη ντομάτα συμπληρώνει ιδανικά τη γλυκιά σελινόριζα στο νόστιμο χειμωνιάτικο πιάτο.
Bostanistas.gr © 2013
Απεγγραφή από το Bostanistas Newsletter

www.hellinika.gr

bostanistas: Η μακαρονάδα της Πέμπτης: η θάλασσα στο πιάτο μου


bostanistas.gr
Θέματα
του Άντυ Παξινού
02/10/14, 07:45
Ο Οκτώβρης μπορεί να μπήκε, όμως στο μποστάνι μου οι εποχές τρέχουν αλλιώς, το καλοκαίρι καλά κρατεί: μελιτζάνες, πιπεριές και μπάμιες, καλαμπόκια και μπανάνες. Ελάτε μαζί μου για μια βόλτα πριν πιάσουν κρύα και πρωτοβρόχια.
Συνταγές
της Κατερίνας Γκίκα
02/10/14, 07:37
Ένα κιλό κυδώνια έφτασαν στην κουζίνα μου φρέσκα και λαχταριστά, από μια καλή φίλη που γνωρίζει την αδυναμία μου στα όστρακα και ήμασταν έτοιμες να αυτοσχεδιάσουμε, έχοντας κρατήσει και μερικές συμβουλές από τις γιαγιάδες μας.
Bostanistas.gr © 2013
Απεγγραφή από το Bostanistas Newsletterwww.hellinika.gr

ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ Η ΡΩΣΙΔΑ, Η ΑΟΜΜΑΤΟΣ

ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ Η ΡΩΣΙΔΑ Η ΑΟΜΜΑΤΟΣ


Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22/11/1881 στο χωριό Σέμπινο της Ρωσίας από γονείς ευλαβείς, χωρικούς, φτωχούς. Ήταν το τέταρτο παιδί τους και από θαυματουργική επέμβαση οι γονείς της την κράτησαν και δεν την έδωσαν σε ορφανοτροφείο όταν αυτή γεννήθηκε.

Βαπτίστηκε Ματρώνα προς τιμήν της Οσίας Ματρώνας της εν Κωνσταντινουπόλει και η αγία, η οποία σημειωτέον γεννήθηκε αόμματη (χωρίς δηλαδή οφθαλμούς, με κενές τις κόγχες) έδειξε από νωρίς την θεία της εκλογή.
Αγωνιζόταν από μικρή στην προσευχή και γρήγορα φάνηκε και το διορατικό-προορατικό αλλά και το θεραυπευτικό της χάρισμα. Γνώριζε αμαρτίες, σκέψεις, και πράξεις των ανθρώπων. Ένοιωθε και προγνώριζε συμφορές και καταστροφές, με τις ευχές  της δε, θεράπευε πλήθος αρρώστων που συνέρρεαν όχι μόνο από το χωριό της αλλά και από την ευρύτερη περιοχή

Στην εφηβική της ηλικία πήγε σε αρκετά προσκυνήματα συχνά συνοδευόμενη από την κόρη ενός πλούσιου ευγενούς της περιοχής.
Λέγεται ότι σε μία  επίσκεψή της στην Κροστάνδη, στον ναό όπου λειτουργούσε ο Άγιος Ιωάννης, εκείνος μετά από την Θ. Λειτουργία παρεκάλεσε τον κόσμο να παραμερίσει για να περάσει η δεκατετράχρονη τότε Ματρώνα λέγοντας:
"Έλα Ματρώνουσκα, έλα σε μένα. Ιδού έρχεται η αντικαταστάτριά μου, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας!!" προμηνύοντας την αποστολή της Αγίας για την εκκλησία και τον πολυπαθή Ρωσικό λαό.

Λίγα χρόνια αργότερα η Αγία καθηλώθηκε εξαιτίας μόνιμης παράλυσης στα πόδια.
Παρέμεινε έτσι, καθιστή έως το τέλος της οσιακής ζωής της.

Με την κομμουνιστική επανάσταση, το 1925, μετακόμισε στη Μόσχα όπου και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της, περιπλανόμενη από σπίτι σε σπίτι, κατατρεγμένη, βοηθώντας πλήθη βασανισμένων ψυχών, με ψυχικές μα και σωματικές ασθένειες, τους οποίους έσωσε με την προσευχή και καθοδήγησε στη σωτηρία. Όπου και αν πήγαινε, σε όποιο σπίτι και αν φιλοξενούνταν, έφερνε την ειρήνη και την ηρεμία στις ψυχές,
Άλλοτε χαριτολογούσε με τους ανθρώπους και άλλοτε τους έλεγχε με δριμύτητα και τους νουθετούσε. Ήταν επιεικής, θερμή και ευσπλαχνική, δεν έκανε κηρύγματα και διδασκαλίες μα ήταν ολιγόλογη, λακωνική.
Δίδασκε τον κόσμο να αποφεύγει την κατάκριση και να εμπιστεύεται το θέλημα του Θεού. Να κάνουν θερμή προσευχή και συχνά τον σταυρό τους θωρακίζοντας έτσι τον εαυτό τους. Συνιστούσε συχνή μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων και αγάπη στους ασθενείς και ηλικιωμένους.

Η Αγία δίδασκε όχι με τα λόγια αλλά με τον βίο της.
Η αρετή της συνίστατο στην μεγάλη της υπομονή και καρτερία και την απόλυτη αγάπη της και εμπιστοσύνη στο Θεό.

Αυτή ήταν η Αγία Ματρώνα η αόμματος. Τρεις ημέρες πριν την κοίμησή της ο Κύριος της απεκάλυψε την τελείωσή της, ώστε εκείνη να προετοιμαστεί.

Προείπε και τα εξής :

"όταν πεθάνω, στον τάφο μου θα έρχονται λίγοι, μόνο οι οικείοι μου, και όταν θα πεθάνουν και εκείνοι θα ερημώσει ο τάφος μου, σπάνια θα έρχεται κανείς. Μα μετά από χρόνια ο κόσμος θα με γνωρίσει και θα έρχονται σαν κοπάδια για να βοηθηθούν. Και εγώ θα τους ακούω και όλους θα τους βοηθώ."

Είπε ακόμη :
" όλους που ζητάνε βοήθεια από μένα θα τους συναντώ μετά τον θάνατό τους".

Έτσι και γίνεται. Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου 1952 και έκτοτε χιλιάδες πιστούς ορθοδόξους από όλο τον κόσμο έχει η Αγία βοηθήσει και πολλοί είναι εκείνοι που επικαλούνται την παρρησία της στον Κύριο.

Στις 8 Μαρτίου 1998 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων της που μεταφέρθηκαν στην Ι. Μονή της Αγίας Σκέπης στη Μόσχα, όπου χιλιάδες προσκυνητές περιμένουν υπομονετικά καθημερινά για να τα προσκυνήσουν.

Η μνήμη της τιμάται στις 2 Μαΐου.


Υ.Γ.
Πληροφορίες για την Αγία Ματρώνα και την οσιακή ζωή της μπορείτε τέλος να βρείτε σε δύο μετεφρασμένα βιβλία που ήδη κυκλοφορούν στα ελληνικά ορθόδοξα βιβλιοπωλεία:

"Η Αγία Ματρώνα της Μόσχας" εκδόσεις ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΥΨΕΛΗ-Θεσσαλονίκη 2002

και

"Η Αγία γερόντισσα Ματρώνα η αόμματη, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας" εκδόσεις Ιεράς Καλύβης Αγίου Χαραλάμπους, Νέα Σκήτη, Άγιον Όρος 2002.

Ο δε Παρακλητικός Κανών, το απολυτίκιο και οι Χαιρετιστήριοι Οίκοι εις την Αγία Ματρώνα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σαϊτη με τίτλο :

"Η Οσία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος" επιμελεία Αρχιμανδρίτου Φιλοθέου Νικολάκη.
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη dmes99@hotmail.com
για την αποστολή του Βίου της Αγίας Ματρώνας (23 - 06 - 2006)


1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους