Συνεργασία ΗΠΑ – Αλβανίας για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Από: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2209117/

Το FBI θα μεταφέρει τεχνογνωσία για τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Συνεργασία ΗΠΑ – Αλβανίας για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, υπέγραψε συμφωνία με τον διευθυντή του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο διευθυντής του FBI, υποσχέθηκε να βοηθήσει την αλβανική αστυνομία, ιδίως για την εκπαίδευση των αστυνομικών δυνάμεων και την ίδρυση του ειδικού Γραφείου Ερευνών που αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους και αποτελεί μέρος της μεταρρύθμισης στο χώρο της Δικαιοσύνης.
«Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ της αλβανικής αστυνομίας και του FBI για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και ιδίως την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι.
Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Ουάσιγκτον όπου έγινε δεκτός, σε μια συνάντηση που διήρκεσε 60 λεπτά, από τον πρόεδρο τον ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα για την αξιολόγηση

Από: http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης εμφανίζεται ο συνήθως "σκληρός" Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το ΔΝΤ μπορεί να βγει από το πρόγραμμα. "Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα για το χρέος"

Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC. «Είμαστε πολύ κοντά (σε μία συμφωνία για τους στόχους των μεταρρυθμίσεων), συνεπώς δεν συμφωνώ με όλη αυτή τη συζήτηση για κρίση. Εάν συγκεντρωθούμε στο σημείο που βρισκόμαστε και προσπαθήσουμε και πετύχουμε σύντομα μία συμφωνία, θα την έχουμε πολύ πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

AdTech Ad

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα έρθουμε στο θέμα του (ελληνικού) χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται να γίνει τώρα ή αργότερα». Η Ευρώπη, είπε, είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα για το χρέος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. «Νομίζω ότι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ πραγματικά βοηθά την Ελλάδα όσον αφορά το θέμα του χρέους, επειδή το ΔΝΤ δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το αν πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πόσο πολύ και πότε, μένει να συζητηθεί, αλλά το ΔΝΤ βασικά στηρίζει την Ελλάδα σε αυτό», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.
«Συνεπώς, χρειάζομαι πραγματικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να υπάρχει η σωστή ισορροπία και να υπάρχει η σταθερή ισορροπία που χρειαζόμαστε», συνέχισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έρχονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Υποσχεθήκαμε στην Ελλάδα, ότι αν είναι αναγκαίο, θα κάνουμε περισσότερα για να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους της και η υπόσχεση αυτή συνεχίζει να ισχύει και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να συζητήσουμε τι περισσότερο χρειάζεται. Αυτό που δεν μπορώ να αποδεχθώ είναι ότι το ΔΝΤ θα φύγει, χρειάζομαι τη συμμετοχή του. Οικονομικά συμμετέχει, αλλά επί της ουσίας η συμμετοχή του είναι επίσης πολύ σημαντική, έχει μεγάλη εμπειρία και μας κρατά εστιασμένους. (Το ΔΝΤ) διασφαλίζει ότι αυτά που κάνουμε είναι αξιόπιστα και ότι θα εμμείνουμε σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει, επομένως για μένα το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.


Mobius: «Ευκαιρία του αιώνα» η Ρωσία

Από: http://www.euro2day.gr/news/world/article/1414622/mobius-efkairia-toy-aiona-h-rosia.html

Η Ρωσία είναι φθηνή, τόνισε ο επενδυτής προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι οι κυρώσεις». «Μόλις αρθούν οι κυρώσεις η αγορά θα τα πάει πολύ καλά», εκτίμησε. Τα χειρότερα έχουν περάσει, υποστηρίζουν και άλλοι αναλυτές.

Mobius: «Ευκαιρία του αιώνα» η Ρωσία-«Το πρόβλημα είναι οι κυρώσεις»
Οι ρωσικές μετοχές έχουν δεχθεί διπλό πλήγμα από τις διεθνείς κυρώσεις και την κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο η ρωσική αγορά προσφέρει τώρα «την ευκαιρία του αιώνα», εκτίμησε ο Mark Mobius, εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton, μιλώντας στο CNBC.
«Η Ρωσία είναι πολύ φθηνή», ανέφερε ο επενδυτής, εξηγώντας πως «το πρόβλημα είναι οι κυρώσεις». Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να επενδύσουμε λόγω των κυρώσεων. Μόλις αρθούν οι κυρώσεις, τότε η αγορά θα τα πάει πολύ καλά» πρόσθεσε.
Το διεθνές δίκτυο αναφέρει ότι ο Mark Mobius δεν είναι ο μόνος που βλέπει αξία στη χώρα. «Αν δείτε τη ρωσική οικονομία, τα χειρότερα έχουν περάσει», σχολίασε η Karine Hirn της East Capital σήμερα, παρατηρώντας πως οι καταναλωτές στη χώρα έχουν αποδειχθεί ελαστικοί. «Οι Ρώσοι εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα. Λιγότερο από πριν, αλλά συνεχίζουν να ξοδεύουν», ανέφερε.
«Η ρωσική αγορά ήταν πάντα μία από τις αγορές μεταξύ των αναδυόμενων που πλήρωναν τις μεγαλύτερες αποδόσεις και τώρα η κυβέρνηση που χρειάζεται χρήματα συζητά με κρατικές εταιρίες για να τις κάνει να αυξήσουν την αναλογία από 25% σε 50%», ανέφερε η Hirn σχετικά με τα μερίσματα.

Σαπέν: Η Γαλλία αναζητά λύση στο ελληνικό ζήτημα

Από: http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογό του πως θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να κλείσει αξιολόγηση, αλλά και να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος

Την διαβεβαίωση προς την ελληνική πλευρά, ότι αναζητεί λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο «τρίγωνο ΔΝΤ - Γερμανία - Ελλάδα», παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

AdTech Ad

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, ο Μισέλ Σαπέν τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο έως το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος των δανειστών. Ενώ, όσον αφορά στο χρέος, επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων ζητούν από την Ουκρανία Γαλλία-Γερμανία

Από: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2208105/

Ποιους τομείς αφορούν

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων ζητούν από την Ουκρανία Γαλλία-Γερμανία

Την ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ εξέφρασαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Υπογράμμισαν την ανάγκη για ταχεία δράση στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στα ζητήματα της ασφάλειας, όπως και στον σεβασμό της εκεχειρίας, στην απελευθέρωση κρατουμένων και στα ανθρωπιστικά ζητήματα καθώς και στους όρους για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης, το πρώτο βήμα για την οποία θα πρέπει να είναι η διεξαγωγή εκλογών» στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος Ολάντ και η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσαν εξάλλου τον πρόεδρο Ποροσένκο να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το δικαστικό σύστημα και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Είναι απαραίτητο να δοθεί μια νέα ώθηση μετά την αλλαγή της κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει σε γρήγορα και συμπαγή αποτελέσματα», επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.
Χθες το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό του φιλοδυτικού Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στη θέση του πρωθυπουργού για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης και για την απεμπλοκή της δυτικής βοήθειας στη χώρα που πλήττεται από την ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ουκρανική οικονομία.

Πολωνία: Η Ρωσία είναι μεγαλύτερη απειλή από τους τζιχαντιστές

Από: http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/polonia-i-rosia-einai-megalyteri-apeili-apo-toys-tzixantistes


Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι υποστήριξε πως η Ρωσία συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από το Ισλαμικό Κράτος. Όπως είπε οι τζιχαντιστές είναι «μια πολύ σοβαρή απειλή», αλλά «όχι μια απειλή κατά της ύπαρξης της Ευρώπης».

«Οι ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν μια "υπαρξιακή απειλή". Μπορούν να καταστρέψουν χώρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια μια συζήτησης για το μέλλον του ΝΑΤΟ στην ετησια σύνοδο για την ασφάλεια Globsec, που ξεκίνησε σήμερα στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.
«Είμαστε αντιμέτωποι επίσης και με απειλές μη υπαρξιακές, όπως η τρομοκρατία, όπως οι μεγάλες εισροές προσφύγων» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια πολύ σοβαρή απειλή, όμως δεν είναι μια απειλή για την ύπαρξη της Ευρώπης».
Ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει να δει κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί τον Ιούλιο στη Βαρσοβία να ενισχύει την παρουσία των δυνάμεων από διαφορετικά κράτη μέλη του Συμφώνου στα ανατολικά σύνορά του.
«Αυτό θα ήταν ένα σύμβολο της αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τα ανατολικά σύνορά μας. Μπορούμε να συζητήσουμε για την κλίμακα» αυτής της ανάπτυξης δυνάμεων, τόνισε ο Βίτολντ Βαστσικόφσκι.Αυστρία: "Απολαύστε ελεύθερα τα ελληνικά νησιά" λένε με αφορμή το προσφυγικό!

Από: http://www.newsit.gr/kosmos/Aystria


«Πρέπει να κατορθώσουμε οι πελάτες μας να δουν ρεαλιστικά το σενάριο, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κω μόλις 71 πρόσφυγες και στη Ρόδο 81», τόνισε ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής του δεύτερου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Αυστρία, «Τόμας Κουκ», Ιωάννης Αφουκατούδης, κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος του οργανισμού του στην αυστριακή πόλη Λιντς.

Δίνοντας το μήνυμα πως ο τουρισμός στα ελληνικά νησιά δεν επηρεάζεται από την προσφυγική ροή, η οποία, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία, έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Αφουκατούδης επισήμανε πως «οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν ανενόχλητα».
Αναφερόμενος στην καταγραφόμενη μείωση στις προκρατήσεις για την Ελλάδα, όπως και για την Τουρκία, ο ίδιος σημείωσε πως υπολογίζει σε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ στα προγράμματα για προορισμούς στις δύο χώρες ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν προσφορές.
Στο νέο πρόγραμμα της «Τόμας Κουκ» προβλέπονται τουλάχιστον επτά πτήσεις εβδομαδιαίως από το αεροδρόμιο Λιντς προς ελληνικά νησιά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Ελλάδα στην 21η θέση στις εξαγωγές κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2208977/i-ellada-stin-21i-thesi-stis-exagoges-krasiou-sto-inomeno-vasilio

Το 2014, απετέλεσε την έκτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης οίνου στον κόσμο


Η Ελλάδα στην 21η θέση στις εξαγωγές κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση μεταξύ των εξαγωγέων οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο με αξία εξαγωγών 2,711 εκατ. λίρες και εξαγώγιμη ποσότητα 853 χιλ. λίτρα, κατά το έτος 2015, όπως αναφέρει μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λονδίνου, με θέμα: «Στοιχεία Αγοράς Οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο-2015».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη, η αξία των ελληνικών εξαγωγών έχει αυξηθεί κατά 54%, τα τελευταία δύο χρόνια, διατηρώντας μερίδιο 0,12% επί των συνολικών βρετανικών εισαγωγών, το 2015.
«Η αυξητική τάση των δύο τελευταίων ετών, ιδίως σε μία περίοδο που οι συνολικές βρετανικές εισαγωγές οίνου, σε όρους αξίας, σημειώνουν σημαντική πτώση κατά -15%, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τις προοπτικές του ελληνικού οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο», όπως σημειώνεται στη μελέτη.
Δεδομένης, λοιπόν, της διάρθρωσης της ελληνικής αμπελο-οινικής παραγωγής, εκτιμάται ότι οι περισσότερες ευκαιρίες για το ελληνικό κρασί εστιάζονται στους εισαγωγείς, οι οποίοι καλύπτουν την εξυπηρέτηση των high-end ανεξάρτητων καταστημάτων και το λιγότερο ευαίσθητο στις τιμές τομέα της μαζικής εστίασης. Οι καταναλωτές έχουν τώρα μεγαλύτερη επίγνωση των ποικιλιών κρασιού και κρασιά από λιγότερο γνωστές ποικιλίες σταφυλιών και περιοχές στην Ευρώπη κερδίζουν σε δημοτικότητα. Η προώθηση μίας ποικιλίας με μία περιφερειακή ιστορία που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των οινοπαραγωγών είναι γενικά πιο εύκολα κατανοητή και αποδεκτή απ' ό,τι στο παρελθόν.
Γενικότερα, πάντως, οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές οίνου του Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλία, Ιταλία και ΗΠΑ, από κοινού αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των πωλήσεων σε όγκο και αξία.
Κατανάλωση
Σημειώνεται ότι, για το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο απετέλεσε την έκτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης οίνου στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει ο υπ' αριθμόν ένα καταναλωτής και ακολουθείται από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Κίνα. Η International Wine & Spirit Research (IWSR) προβλέπει ότι, μέχρι το 2018, οι κορυφαίες αγορές οίνου με βάση την αξία θα είναι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με αξία 33 δισεκατομμύρια δολάρια και 26 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Η συνολική κατανάλωση αλκοόλ στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 20%, κατά τα τελευταία 10 χρόνια (Στοιχεία Βρετανικών Τελωνείων-HMRC). Οι ανησυχίες για την υγεία είναι η βασική κινητήρια δύναμη, μαζί με την αλλαγή του τρόπου ζωής και τις δημογραφικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του ΗΒ, οι καταναλωτικές δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά αυξήθηκαν κατά 13%, από το 2007. Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε μεταξύ 2007 και 2009, αλλά, στη συνέχεια, αυξάνεται, ετησίως. Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των δαπανών οφείλεται στην αύξηση των φόρων με τη μορφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα πιο «αυστηρά» καθεστώτα ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατανάλωση οίνου δεν είναι πλέον μόνο για τους γνώστες. Μία πρόσφατη έρευνα της Wine & Spirit Trade Association (WSTA) δείχνει ότι είναι πλέον το προτιμώμενο αλκοολούχο ποτό για το 60% των βρετανών ενηλίκων, σε σύγκριση με όλα τα άλλα αλκοολούχα προϊόντα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από 30 εκατομμύρια τακτικούς καταναλωτές κρασιού σε όλες τις περιφέρειες, τις ηλικίες και κοινωνικές τάξεις. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 10 λίτρα ανά άτομο, το 2014. Οι καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας θεωρούνται παραδοσιακοί καταναλωτές κρασιών, καθώς η τεράστια ποικιλία των διαθέσιμων σταφυλιών καθιστά το προϊόν μία δύσκολη κατηγορία, για να γίνει κάποιος ειδήμων σε νεαρή ηλικία. Οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανότερο από τους άντρες να καταναλώσουν κρασί. Οι οινοπαραγωγοί έχουν προσπαθήσει να προσελκύσουν νέους καταναλωτές στο κρασί με την ανάπτυξη των οίνων με γεύση φρούτων, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις των προϊόντων αυτής της κατηγορίας φαίνεται να έχουν αποσπάσει μερίδιο από τις πωλήσεις κανονικών οίνων. Παράλληλα, παραδοσιακοί καταναλωτές ροζέ οίνων φαίνεται να στρέφονται προς κόκκινα ή λευκά κρασιά. Το Cabernet Sauvignon παραμένει η πιο δημοφιλής ποικιλία ερυθρού οίνου, με μερίδιο αγοράς σε όγκο κατά 16%, ενώ στο λευκό κρασί η ποικιλία Sauvignon Blanc κατέχει μερίδιο 17% το 2014. Όμως, η κορυφαία ποικιλία σε λευκό κρασί παραμένει το Chardonnay, με μερίδιο αγοράς σε όγκο 28%, το 2014. Η κατηγορία των ροζέ οίνων είναι πιο κατακερματισμένη, αν και η ποικιλία Σιράζ/Syrah κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία, με μερίδιο αγοράς σε όγκο 19%, το 2014.
Κυβερνητική πολιτική έναντι των αλκοολούχων ποτών
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η μελέτη του Γραφείου Ο.Ε.Υ., έχει θέσει υπό συζήτηση πιθανές φορολογικές πολιτικές για την παροχή κινήτρων κατανάλωσης προϊόντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα αλκοόλ, καθώς και αλλαγές στη σήμανση με αναγραφή των θερμίδων (ενέργειας) ανά 100 γραμμάρια ή/και της περιεκτικότητας αλκοόλ ανά ποτήρι ή δοχείο ή/και προειδοποιήσεις για την υγεία. Η Σκωτία, στην οποία παρατηρούνται υπερβολικά υψηλά επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος από τον πληθυσμό, προσπάθησε να εισαγάγει την ελάχιστη τιμή μονάδας ως μηχανισμό για την αύξηση της τιμής των φθηνών αλκοολούχων προϊόντων.
Ωστόσο, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάνθηκε, τον Δεκέμβριο του 2015 ότι το σχέδιο της κυβέρνησης της Σκωτίας παραβίαζε τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης έχουν προταθεί ως πιθανές εναλλακτικές. Επίσης, τον Ιανουάριο του 2016, η βρετανική κυβέρνηση άλλαξε τη συνιστώμενη ανώτατη εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες από 21 μονάδες αλκοόλ σε 14 ανά εβδομάδα. Μία μονάδα αλκοόλ μετριέται ως 10 ml ή 8 γραμ. καθαρής αλκοόλης. Αυτό ισούται με ένα ποτήρι ουίσκι 25 ml (ABV 40%) ή μισό πρότυπο ποτήρι (175ml) για κόκκινο κρασί (ABV 12%), δηλαδή επτά ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα.
Οι συντελεστές του ΕΦΚ στο ΗΒ είναι ήδη πολύ μεγαλύτεροι από ό, τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και, ιδιαίτερα, από εκείνους της γειτονικής Γαλλίας, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για διασυνοριακές πωλήσεις και παράνομες δραστηριότητες.
Η έρευνα του Συνδέσμου Οίνου και Οινοπνευματωδών του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι διασυνοριακές πωλήσεις κρασιού έχουν αυξηθεί σταθερά και μπορεί να ανέρχονται στο 15-20% της συνολικής αγοράς του οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κύπρος: Διαλύθηκε η Βουλή - Εκλογές στις 22 Μαΐου

Από: http://www.e-radio.gr/post/54876/kypros-dialythhke-h-voylh-ekloges-stis-22-maoy

Δεν έλειψαν οι εντάσεις

Κύπρος: Διαλύθηκε η Βουλή - Εκλογές στις 22 Μαΐου

Η Κυπριακή βουλή που επωμίστηκε το βάρος της ψήφισης των μνημονίων συμπλήρωσε την πενταετή θητεία της
Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, αυτοδιαλύθηκε απόψε, με βάση το άρθρο 67 του Συντάγματος, η βουλή της Κύπρου, η οποία συμπλήρωσε πενταετή θητεία. Νέες εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου. Η αυτοδιαλυθείσα Βουλή θα μείνει στην ιστορία ως αυτή, που ενέκρινε το 2013 το μνημόνια και πολλά μνημονιακά νομοσχέδια.
Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το επίμαχο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην εκείνων του ΑΚΕΛ, οι οποίοι τήρησαν αποχή. Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί ρυθμίζουν τον αποκλεισμό των εργολάβων, οι οποίοι, παραδέχθηκαν ή αποδείχθηκε ότι έδωσαν μίζες, για περίοδο μέχρι και πέντε χρόνια. Καθορίζεται επίσης το αρμόδιο όργανο εξέτασης και επιβολής του αποκλεισμού, καθώς και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται.
Η Επιτροπή αποκλεισμού θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές και θα μελετά όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες.
Επίσης, η ολομέλεια ενέκρινε μεταξύ άλλων την πρόταση νόμου για τον συμψηφισμό δανείων και αξιογράφων, και την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών για αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2017, σειρά νομοθετημάτων για το "Πόθεν Έσχες", τα νομοσχέδια για την ΚΥΠ, για τη ρύθμιση των οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δόσεις και για τους εκτάκτους του δημοσίου.
Το κοινοβουλευτικό αντίο του Γιαννάκη Ομήρου
Σήμερα έκλεισε ο κύκλος της κοινοβουλευτικής παρουσίας του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Διετέλεσε βουλευτής για τριάντα πέντε χρόνια.
Ο Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ουσιώδη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας την ενδυναμωμένη και αποφασιστική συμμετοχή της Βουλής των αντιπροσώπων, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Σημείωσε ότι η βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος, τα σκάνδαλα, η διαπλοκή και η διαφθορά, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ωθεί ολοένα και περισσότερους πολίτες να απομακρύνονται από την πολιτική διαδικασία. Η δημοκρατία όμως, είπε, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ωφέλιμα, στη βάση της συμμετοχής των πολιτών.
Σήμερα, τόνισε, "η δημοκρατία χρειάζεται έναν καινούργιο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης, έναν άνεμο που θα θέσει τέρμα στις κάθε είδους διαμεσολαβήσεις στο κράτος και για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων".
Ο απερχόμενος πρόεδρος, ανέφερε επίσης ότι "χρέος όλων, είναι να αποφύγουμε την προσαρμογή με τη διαίρεση και την κατοχή της Κύπρου, την οικονομική στασιμότητα και την κοινωνική οπισθοδρόμηση και να επιμείνουμε στις διαχρονικά άφθαρτες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης".
Τα έδρανα του Κοινοβουλίου αποχαιρέτησαν και άλλοι 13 βουλευτές, οι οποίοι δεν διεκδικούν επανεκλογή.
Πέντε από το ΑΚΕΛ, πέντε από την ΕΔΕΚ, τρεις από το ΔΗΚΟ και ένας βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών.

ΚΥΣΕΑ: Προσήλωση σε πολιτική ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας

Από: http://www.kathimerini.gr/856881/article/epikairothta/politikh/

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
--


Η εντατικοποίηση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου από την Τουρκία και η αντιμετώπισή της σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιολογήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα, στην βάση της σταθερής και ακέραιης αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπερασπίζεται, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, ευθύνη και νηφαλιότητα.
Παράλληλα, όπως συμπληρώνεται, παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές, Τετάρτη, έγιναν έκτακτα αυστηρά διαβήματα και εστάλησαν αυστηρά μηνύματα στην Αγκυρα, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, διαμηνύθηκε στους Τούρκους διπλωμάτες πως οι διαρκείς και επιθετικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά δημιουργούν κινδύνους πρόκλησης αεροπορικού ατυχήματος, υπονομεύουν το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θεωρούνται αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Ρωσία, Ιταλία και ΓΕΚ Τέρνα

Από: http://www.kathimerini.gr/856871/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
--


Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, η ΓΕΚ Τέρνα και οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του  100%  του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές η κινεζική Cosco δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον καθώς κατά τις σχετικές πληροφορίες που έχει στη διάθεση της η« Κ,  «δεν πρόλαβε να προετοιμαστεί εντός των προθεσμιών που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ πριν από περίπου ένα μήνα.»
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσαν ξεχωριστά προσφορές παρά το  γεγονός ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν κατέβει σε κοινοπρακτικό σχήμα.
Πηγές των δύο εταιρειών όμως αναφέρουν στην Κ πως αυτό έγινε για τεχνικούς λόγους ενώ αμφότερες δήλωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ πως εξακολουθούν να συνεργάζονται.
Η σχετική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος  λήγει το απόγευμα της Παρασκευής και οι δεσμευτικές προσφορές με βάση τα μέχρις στιγμής δεδομένα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δείτε την λίστα πραγμάτων που προκαλούν καρκίνο


Ανησυχία και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ότι τα αλλαντικά είναι καρκινογόνα. Το μπέικον, τα λουκάνικα...

3635

Δημοσίευση

8 Απριλίου 2016, 9:51 μμ

Ανησυχία και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ότι τα αλλαντικά είναι καρκινογόνα.
Το μπέικον, τα λουκάνικα και πολλά άλλα προϊόντα μπήκαν στο στόχαστρο, τη στιγμή που ο Οργανισμός γνωστοποίησε ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι πιθανόν καρκινογόνο. Ομως, ο κίνδυνος δεν κρύβεται μόνο εκεί.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνας για τον Καρκίνο, από τον οποίο αντλεί τις πληροφορίες ο ΠΟΥ, έχει δημιουργήσει μία λίστα 116 πραγμάτων που προκαλούν καρκίνο. Κι αν κάποια κόβονται, όπως το κάπνισμα, άλλα δεν είναι τόσο εύκολο να τα αποφύγει κανείς, όπως για παράδειγμα η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αυτή είναι η λίστα του Οργανισμού, για τα πράγματα που προκαλούν καρκίνο:
1. Κάπνισμα
2. Σολάριουμ
3. Παραγωγή αλουμινίου
4. Αρσενικό σε πόσιμο νερό
5. Παραγωγή αυραμίνης
6. Κατασκευή και επισκευή παπουτσιών
7. Καθαρισμός καμινάδων
8. Αεριοποίηση άνθρακα
9. Απόσταξη πίσσας
10. Παραγωγή οπτάνθρακα (καύσιμα)
11. Κατασκευή επίπλων και ντουλαπιών
12. Εξόρυξη αιματίτη με έκθεση σε ραδόνιο
13. Παθητικό κάπνισμα
14. Χυτήριο σιδήρου και χάλυβα
15. Κατασκευή ισοπροπανόλης
16. Κατασκευή πορφυρής βαφής
17. Επαγγελματική έκθεση ως ελαιοχρωματιστής
18. Στρώσιμο πεζοδρομίων και οροφών με πίσσα
19. Βιομηχανία ελαστικών
20. Επαγγελματική έκθεση σε ισχυρά σταγονίδια ανόργανων ενώσεων που περιέχουν θειικό οξύ

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους