Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015
Φωτογραφία του Axileas Arslanoglou.
Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», που είναι και ο γενικός τίτλος o οποίος θα καλύπτει τις εκδηλώσεις. Όπως κάθε χρόνο η Παρασκευή (25η Σεπτεμβρίου 2015) είναι αφιερωμένη στα σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό. Με τον εορτασμό δίνεται η αφορμή να εξετασθεί ο ιστορικός ρόλος της έννοιας της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η ανεκτικότητα ως αντανάκλαση και ιδεώδες της δημοκρατικής κοινωνίας και η βία ως αντίσταση σε αυτό το ιδανικό κοινωνικό μοτίβο. Φέτος το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εμπνέεται από το κεντρικό θέμα του εορτασμού και διοργανώνει σειρά δράσεων για τις ημέρες του εορτασμού των ΕΗΠΚ.

Βραδιά του Ερευνητή 2015 @ Θεσσαλονίκη

Βραδιά του Ερευνητή 2015 @ Θεσσαλονίκη

Ζήστε μαζί μας μια συναρπαστική βραδιά γεμάτη έρευνα, διαδραστικά πειράματα, μουσική, ομιλίες, συζητήσεις, διαγωνισμούς, δράσεις για παιδιά και πολλά ακόμη.
Δείτε ένα πρωτότυπο μουσικο-επιστημονικό δρώμενο πλαισιωμένο με Blues-Rock μουσική, διασκεδάστε με νεανικά μουσικά σχήματα, γνωρίστε τις «λεπτές ισορροπίες» μέσα από μια πρωτότυπη παρουσίαση και ανακαλύψτε τα φυσικά μαγικά που εξηγούν τα ανεξήγητα. Παρακολουθείστε τις ενδιαφέρουσες ομιλίες για επίκαιρα θέματα και δείτε από κοντά τις λύσεις που προτείνουν ερευνητές για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Πάρτε μέρος στο κυνήγι θησαυρού και λύστε τους  γρίφους που κρύβονται σε διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης, μπείτε στο ταξί του ερευνητή και συζητήστε μαζί του, κάντε μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μαζί με το κινητό εργαστήριο Mobilab.
H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια πανευρωπαϊκή δράση, που πραγματοποιείται σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια. Σκοπός της Βραδιάς Ερευνητή είναι να φέρει πιο κοντά τους ερευνητές με την κοινωνία και να παροτρύνει περισσότερους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ερευνητή.
 Η «Βραδιά του Ερευνητή» διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) στην Αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι με ώρα έναρξης στις 18:00 και Ελεύθερη Είσοδο

Ζήστε την εμπειρία

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους