Translate

Τηλεόραση και παιδί: πώς επιδρά στην ανάπτυξη του;

Τηλεόραση και παιδί: πώς επιδρά στην ανάπτυξη του;
Από τη γέννηση έως και την ηλικία των 5 ετών, ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται συνεχώς. Αυτή η χρονική περίοδος, είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος των παιδιών, που κάθε αρνητική επίδραση, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες άσχημες συνέπειες.
Η παρατεταμένη έκθεση στην τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει την νοητική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Το παραπάνω, έχει φανεί από έρευνες ότι συνδέεται με: α) μειωμένη επίδοση στο σχολείο (κυρίως στους τομείς της ανάγνωσης και της γλώσσας, αλλά και πολλές φορές και στην καθυστέρηση στην ομιλία), β) φτωχή χρήση της φαντασίας (εκτεταμένη χρήση του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου σε σχέση με άλλες περιοχές), γ) αδυναμία διαχωρισμού του τι ανήκει στον πραγματικό και τι στον κόσμο της τηλεόρασης, δ) οι ταχέως εναλλασσόμενες εικόνες και τα στιγμιαία ερεθίσματα που προσφέρει η τηλεόραση, εμποδίζουν τον εγκέφαλο τον παιδιών από το να μαθαίνει να εστιάζει και να είναι έχει υπομονή σε πολύπλοκες καταστάσεις, ε) μειωμένη κριτική ικανότητα, αλλά και ικανότητα σχεδιασμού και στ) είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζει με βιαιότητα όποια προβλήματα προκύπτουν.
Μην ξεχνάτε: η τηλεόραση ΔΕΝ είναι η νταντά των παιδιών μας! Η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία δεν αντικαθίσταται με τίποτα!!

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους