Translate

ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αστυνομικός από τη Φλώρινα που έφτιαξε αεροσκάφος και... πετάει για NASA

Από: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=31205




Το ενδιαφέρον πολλών αμερικανικών εταιριών, ακόμα και της ΝΑSΑ, έχει προσελκύσει ένα υπερελαφρύ, συναρμολογούμενο μονοθέσιο αεροσκάφος, την κατασκευή του οποίου δεν υπογράφει κάποιος αεροναυπηγός, αλλά ένας... αστυνομικός από τη Φλώρινα, με μεράκι για την αεροπορία!
Ο λόγος για τον "Άρχων", ένα αεροσκάφος που ζυγίζει μόλις 200 κιλά και πωλείται ήδη σε ειδικά κιβώτια, έτοιμο για συναρμολόγηση. "Μοιάζει με μαχητικό, αλλά δεν είναι. Ανήκει στην κατηγορία των ελαφρών -υπερελαφρών αεροκαφών, που είναι μόνο για αναψυχή και αθλητισμό" δηλώνει στο MEGA o δημιουργός του, Γιώργος Ηλιόπουλος.
Όπως λέει ο Γιώργος Ηλιόπουλος, μέχρι να καταφέρει να το κατασκευάσει και να το δει στους αιθέρες κουράστηκε πολύ και πέρασε έναν γραφειοκρατικό "γολγοθά". "Κουράστηκα πάρα πολύ! Έχω βάλει στη σειρά πολλά θαύματα μαζί για να το τελειώσω" λέει, προσθέτει όμως πως όταν το πετάει "σβήνουν όλα".
Περιγράφοντας τα εμπόδια που συνάντησε με την ελληνική γραφειοκρατία, ο αστυνομικός από τη Φλώρινα εξηγεί ότι η χώρα μας δεν του έδινε άδεια για δοκιμαστική πτήση, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να απευθυνθεί στη γειτονική Ιταλία. Όπως λέει, "το νηολόγιο στην Ιταλία κόστισε 450 ευρώ και αυτό είναι όλο", ενώ "στην Ελλάδα έχει τεκμήριο 23.000 το χρόνο και η διαδικασία είναι πολύπλοκη".
Λάτρης του μοντελισμού, ο Γιώργος Hλιόπουλος αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό του αεροπλάνο σε ένα ταξίδι του στον Καναδά. Ξεπερνώντας τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και τον κίνδυνο όπως λέει να χαρακτηριστεί "τρελός", κατασκεύασε στην αρχή ένα ξύλινο αεροσκάφος με το όνομα "Λυγκιστής".
Ο "Άρχων" ήρθε μετά από λίγα χρόνια και έπειτα από... 3.000 τροποποιήσεις, με τον δημιουργό του να δηλώνει πως δεν θα σταματήσει εδώ. Ήδη, έχει αρχίσει να σχεδιάζει το επόμενο αεροπλάνο που θα κατασκευαστεί και πάλι στη Φλώρινα.
Πηγή: Mega

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους