Translate

Το σχέδιο για την αποστρατεία (με το ζόρι) των Μητροπολιτών στα 67

Από:


Παιχνίδια (ιερού) πολέμου εν όψει!
Τι κρύβει το σχέδιο για αναγκαστική «αποστρατεία» των μητροπολιτών στα 67 έτη, που επεξεργάζονται στο παρασκήνιο υπουργοί της κυβέρνησης και τεχνοκράτες, αν και γνωρίζουν καλά ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις
arxiereis
Από τον Δημήτρη Ριζούλη

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης που αποκάλυψε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» (κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη) για αναγκαστική αποστρατεία των μητροπολιτών στα 67 τους χρόνια.
Στο παρασκήνιο υπουργοί της κυβέρνησης και τεχνοκράτες σύμβουλοι τους αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν το θέμα της διακοπής της μισθοδοσία του κλήρου από το κράτος, προωθώντας παράλληλα τον χωρισμό Εκκλησίας- Πολιτείας διά της πλαγίας οδού!
Η κυβερνητική πρωτοβουλία έχει διπλό στόχο. Αφενός μεν να ικανοποιήσει το αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμεί μία πιο «επιθετική» πολιτική έναντι της Εκκλησίας, και αφετέρου να βρεθούν επιπλέον πόροι για να καλυφθούν «τρύπες» του Προϋπολογισμού.
Βεβαίως στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι αντιδράσει θα είναι σφοδρές (και πιθανότατα θα προκύψουν και δικαστικές διεκδικήσεις), γι' αυτό φροντίζουν να «ντύσουν» το συγκεκριμένο σχέδιο - σοκ με τον μανδύα της δήθεν μεταρρύθμισης προς όφελος των πιστών.
Μάλιστα, για να πείσουν ότι νοιάζονται για το καλό των ορθοδόξων, οι «εγκέφαλοι» που επεξεργάζονται τα συγκεκριμένα μέτρα θα υποστηρίξουν ότι θέλουν να οδηγήσουν στην έξοδο υπέργηρους και ανήμπορους αρχιερείς.
Η αλήθεια όμως είναι ότι με αυτό το πρόσχημα σκοπεύουν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.
Όσοι μητροπολίτες δεν δεχτούν να βγουν στη σύνταξη στα 67 τους χρόνια (ηλικία σχετικά μικρή για αρχιερέα) θα υφίστανται αυτομάτως διακοπή της μισθοδοσίας τους.
Αν επιθυμούν να παραμείνουν (κάτι που θα ισχύσει σχεδόν για όλους), θα πρέπει να τους μισθοδοτεί η Εκκλησία.
Επομένως αυτή θα είναι η κερκόπορτα για να επεκταθεί σταδιακά η διακοπή της μισθοδοσίας σε όλους τους κληρικούς.
Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι το σχέδιο εξυφαίνεται, πιθανότατα εν αγνοία του πρωθυπουργού, από διάφορους αριστερίζοντες «πρόθυμους» του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βρει συμμάχους και εντός της Εκκλησίας!
Επομένως, είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει τελικά ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή μάλιστα που έχει αυτή την περίοδο πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Ωστόσο, υπουργοί της κυβέρνησης, κυρίως εκείνοι που ενθάρρυναν την επιβολή του συμφώνου συμβίωσης και την καύση των νεκρών ως δείγματα «προοδευτισμού» της χώρος, θα επιμείνουν και θα πιέσουν ασφυκτικά με το επιχείρημα ότι έτσι θα επέλθει ο de facto χωρισμός Εκκλησίας - κράτους.
Το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας πριν από την τελική υποβολή του στο γραφείο του πρωθυπουργού, περιλαμβάνει τα εξής:
Διακοπή της μισθοδοσίας των αρχιερέων μετά τα 67 έτη τους και υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους σαν να είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και όχι θρησκευτικοί λειτουργοί.
Μη αναγνώριση των διοικητικών εξουσιών των μητροπολιτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, με ταυτόχρονη άρση των Προεδρικών Διαταγμάτων που τους έχουν αναγνωρίσει. Τουτέστιν, η υπογραφή του μητροπολίτη σε οποιοδήποτε έγγραφο της μητρόπολης του θα θεωρείται ως μη γενόμενη.
* Εάν η Εκκλησία επιθυμεί διατήρηση των συγκεκριμένων αρχιερέων, τότε κάθε μητρόπολη θα αναλαμβάνει την υποχρέωση της μισθοδοσίας τους.
Μοναδικές εξαιρέσεις από τη μη συνταξιοδότηση θα είναι ο πρόεδρος της Ιεραρχίας (Αρχιεπίσκοπος) και ο αντιπρόεδρος αυτής.
Πέρα από τις προβλεπόμενες προσλήψεις ιερέων (ένας για κάθε μητρόπολη), που θα παραμείνουν σε πρώτο στάδιο στο Δημόσιο, κάθε νέος ιερέας θα μισθοδοτείται από τη μητρόπολη ή από την ενορία του, στα πρότυπα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Σε αυτό το σχέδιο είναι βέβαιο ότι θα διαφωνήσουν οι ΑΝ.ΕΔ, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν κανένα μέτρο κατά της Εκκλησίας.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει αμέριστη υποστήριξη τουλάχιστον από το Ποτάμι, ίσως και από άλλα κόμματα.
Επομένως, κοινοβουλευτικά προκύπτει η πλειοψηφία που επιθυμούν οι «εγκέφαλοι» του σχεδίου.
Θα γλιτώσουν και από τους «ενοχλητικούς»
Η ΙΔΕΑ της εφαρμογής ενός σχεδίου «αποϊεροποίησης» βρίσκει πολλούς υποστηρικτές μέσα στην κυβέρνηση, κυρίως μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για το σύμφωνο συμβίωσης.
Η αναγκαστική συνταξιοδότηση των αρχιερέων, ειδικά όσων με συνεχείς παρεμβάσεις ενοχλούν, είναι μία προοπτική που θα τους λύσει τα χέρια.
Αυτό άλλωστε θα είναι και το βασικό επιχείρημα των εμπνευστών του σχεδίου.
Να πως θα γλιτώσουμε από τον Καλαβρύτων, τον Άνθιμο και τους άλλους ακραίους φέρεται ότι λένε σε πρόσωπα ακόμα και εντός Εκκλησίας, που θα καλόβλεπαν μη μεγάλη αλλαγή του χάρτη της Ιεραρχίας.


1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους