Translate

Ελαφρώς φθηνότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σύνδεση στην πηγή....

 

 

Ελαφρώς μειωμένες καταγράφονται, το 2016, οι τιμές των προϊόντων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, παρά την αύξηση του ΦΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2016.

Η έκθεση βασίζεται σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σουπερμάρκετ που πραγματοποιούν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση-πρόβλεψή τους για τις τιμές την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, όπως επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ, καθώς σε συγκεκριμένα φρέσκα προϊόντα οι τιμές διαφοροποιούνται συνεχώς. Η έρευνα αφορά 21 τυπικές κατηγορίες προϊόντων, που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α.).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι:

- Οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σουπερμάρκετ, το 2016, είναι στα ίδια επίπεδα κατά μέσο όρο με το 2015, με μικρή μείωση κατά -0,28%.

- Οι τιμές έχουν επηρεαστεί από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, με τις τιμές προ ΦΠΑ να είναι μειωμένες κατά 0.61%.

- Συνολικά, για το τυπικό αυτό καλάθι, ο αναλογούν ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2014.

 

Συνέχεια εδώ….

 

Windows 10

 

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους