Translate

Χρόνια νόσος και προσωπικοί στόχοι.

Μαρίνα Κρητικού
Ψυχολόγος υγείας,
οικογενειακή συστημικη σύμβουλος

Χρόνια νόσος και προσωπικοί στόχοι:

Μια χρόνια νόσος είναι πολύ σημαντικό να μη μας εμποδίζει από το να βάζουμε προσωπικούς στόχους για τον εαυτό μας, την ποιότητα ζωής μας, το τι μας φέρνει πολλές ευτυχισμένες στιγμές και πρέπει να το κρατήσουμε και το τι μας δυσκολεύει και πρέπει να το πετάξουμε! Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας, να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του! Οι μικροί και βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτά που πραγματικά θέλουμε.
Ένας προσωπικός στόχος που είναι πολύ σημαντικό να επιτύχουμε, είναι η ανάκτηση της αυτοεκτίμησης μας. Η αυτοεκτίμηση και το να κοιτάμε τις ανάγκες και να ικανοποιούμε τα θέλω μας, στο βαθμό βέβαια που δεν καταταπατάμε τις ανάγκες των άλλων για να ικανοποιήσουμε τις δικές μας, μας κάνει να αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας και να τον προσέχουμε περισσότερο. Αν δεν προσέξουμε τον εαυτό μας, δεν θα μας προσέξουν και οι άλλοι. Ενώ πολλές χρόνιες νόσοι βγαίνουν για να μας τονίσουν αυτή μας την έλλειψη, εμείς αντί να το ακούμε, συνεχίζουμε να καταπιέζουμε περισσότερο τον εαυτό μας!
Τέλος, ένα επιπλέον στοιχείο που θα μας βοηθήσει στο να βάλουμε προσωπικούς στόχους, είναι να κατανοήσουμε πώς συνδέεται η σωματική υγεία με την καλή μας ψυχολογία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, κυρίαρχο ήταν το ιατροκεντρικό μοντέλο, όπου οι γιατροί έδιναν βάση μόνο στο βιολογικό κομμάτι της νόσου, παραβλέποντας το κομμάτι της ψυχολογίας και των συναισθημάτων, που είναι καίριας σημασίας για το άτομο που νοσεί. Μια χρόνια νόσος, μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο να έχει μια καταθλιπτική ψυχολογία, αλλά και το αντίστροφο καθώς σώμα και συναίσθημα έχουν αμφίδρομη αλληλεπίδραση. Έτσι, όταν νοσεί το σώμα η ψυχολογία μας πέφτει και αντίθετα, όταν η ψυχολογία μας πέφτει, πέφτει και η άμυνα του οργανισμού μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας νόσου.

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους