Translate

Να γιατί θέλω να διαγραφώ από τα social media

Από: http://www.mindthetrap.gr/nipsonAnomimata/item1237/social_media


Πραγματικά ώρες ώρες σκέφτομαι να τα κλείσω όλα να ησυχάσει το κεφάλι μου. Με το όλα, εννοώ τους λογαριασμούς που έχω σε όλα ανεξαιρέτως τα social media. Όχι για να μη με βρίσκει κανείς, γιατί τα ψηφιακά σου ίχνη πάντα θα υπάρχουν στο διαδίκτυο. Αυτό που θέλω είναι να μη μου χαλάει κάθε μέρα και ένας την ψυχική μου ηρεμία. Λυπάμαι, αλλά δεν έχω ούτε την αναισθησία, ούτε την ψυχραιμία που χρειάζεται για να επιβιώσει κανείς στη ζούγκλα του διαδικτύου.
Αν το φιλοσοφήσεις λιγάκι, θα καταλάβεις πως αυτό που κάνουμε όλοι ανεξαιρέτως είναι το μεγαλύτερο αυτοφακέλωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κατά τ’ άλλα, μου αρέσει που ζητάμε σεβασμό της ιδιωτικής μας ζωής, όταν μόνοι μας βγάζουμε τα ματάκια μας. Από τη στιγμή που ό,τι κάνεις το ανεβάζεις στο διαδίκτυο, μη ζητάς να μη σε σχολιάζουν οι υπόλοιποι, γιατί ουσιαστικά ζητάς το αντίθετο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατίνα από το Facebook. Αν θες να μάθεις λίγα περισσότερα πράγματα για τον άλλον, απλά μια μικρή περιδιάβαση στο προφίλ του και αποκτάς την πρώτη εικόνα.
Δεν είναι όμως αυτό που μου τη σπάει, δικαίωμα του καθενός να βγάζει φάτσα φόρα την προσωπική του ζωή. Μου τη σπάει που τα social media έχουν καταντήσει το καταφύγιο του κάθε κομπλεξικού και ξερόλα, που αναζητά τη σημασία που δεν παίρνει έξω, στον πραγματικό κόσμο. Που πιστεύει πως το πληκτρολόγιο του δίνει την απόλυτη δύναμη να κρίνει τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και αν δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλά. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα άρχισε να με κουράζει όλη αυτή η κατάσταση. Πόση καφρίλα, μιζέρια και σαπίλα να αντέξω ο άνθρωπος; Οι περισσότεροι νομίζουν πως βρήκαν βήμα για να παραδίδουν μαθήματα ηθικής και παιδείας στους υπόλοιπους. Λες και με ενδιαφέρει η άποψή τους περί ηθικής. Δε μας παρατάτε, λέω εγώ, να τη βράσω την ηθική σας. Μου παριστάνετε όλοι τους αναμάρτητους και τις οσίες παρθένες.
Κυκλοφορούν κάτι ειδήμονες ανάμεσα μας που, επειδή έχουν διαβάσει πέντε άρθρα, τις περισσότερες φορές αμφίβολου εγκυρότητας, ξαφνικά απόκτησαν γνώμη για τα πάντα. Έχω διαβάσει και εγώ άρθρα για το διάστημα, αυτό δε σημαίνει πως έγινα και αστροναύτης. Υπάρχουν θέματα που ορισμένοι τα σπουδάζουν χρόνια, αλλά δε λένε πως κατέχουν την απόλυτη γνώση γι’ αυτά. Και έρχεσαι εσύ να μου κάνεις το φωτεινό παντογνώστη επειδή διάβασες πέντε αράδες;  
Θα μου πεις, μην τους διαβάσεις ρε αδερφέ ή, ακόμη καλύτερα, διάγραψέ τους. Έλα όμως που είναι όπως τη λερναία Ύδρα: ένα κεφάλι κόβεις, δέκα ξεφυτρώνουν. Μπαίνεις να διαβάσεις καμιά είδηση και βλέπεις τους κόπανους από κάτω να σκοτώνονται στα σχόλια για το κόμμα τους, την ομάδα τους, τις θρησκείες τους, τα πιστεύω τους και σου πηδάνε την ψυχολογία. Νομίζω πως έχουμε παρεξηγήσει το τι σημαίνει να εκφράζω ελεύθερα την άποψή μου. Το να μοιράζεις καρκίνους, αφορισμούς και ψόφους δεξιά και αριστερά δεν είναι άποψη, μαλάκυνση του εγκεφάλου ονομάζεται. Αφού είσαι τόσο μάγκας, να σε δω να τα λες όλα αυτά κοιτώντας το συνομιλητή σου στα μάτια και να εύχεσαι να μη σε πλακώσει στο ξύλο.
Έχει χαθεί κάθε σεβασμός προς το συνομιλητή μας. Έγνοια τους είναι να κάνουν το κομμάτι τους, να βγάλουν άναρθρες κραυγές, αδιαφορώντας να ακούσουν τι έχει να πει ο άλλος. Όλοι αυτοί είναι και απόλυτοι στις απόψεις τους. Η περίπτωση να κάνουν λάθος, ούτε καν περνά σα σκέψη απ’ το μυαλό τους. Μοναδικός τους στόχος είναι να πάρουν μερικές δεκάδες likes για τη μπούρδα που γράψανε, ικανοποιώντας τη ματαιοδοξία τους.
Αυτό που, τουλάχιστον για μένα, ήταν μερικές στιγμές χαλάρωσης και χαβαλέ με τους πραγματικούς μου φίλους και όχι τους ψηφιακούς, κατήντησε να μου προκαλεί μόνο αηδία. Νομίζω πως δεν είμαι ο μοναδικός τρελός που έχει απαυδήσει. Έχω ακούσει και άλλους που σκέφτονται να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους. Όσο για αυτούς που το έχουν ήδη κάνει, λένε πως είναι σα να ξυπνάς από λήθαργο και, το κυριότερο, ότι μπορείς να ζήσεις και χωρίς τα social media.










"Facebook is a Stupid Idiot" - David Ippolito (Explicit)

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους