Translate

Για να μην τρως το παραμύθι. Πολιτική είναι… Διάβασε περισσότερα στο: Για να μην τρως το παραμύθι. Πολιτική είναι…

Από: http://www.gazzetta.gr/genikes-eidiseis/article/770079/gia-na-min-tros-paramythi-politiki-einai


Ο Μιχάλης Τσόχος κάνει ένα φλας μπακ στην τελευταία διετία και τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο. Τον… βοηθούν μεταξύ άλλων, ο Τσώρτσιλ, ο Ναπολέων και ο Πλάτων.




Από τους αγανακτισμένους στις πλατείες, την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, του πρώτου αριστερού Πρωθυπουργού της χώρας, την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής και το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, μέχρι την πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων (πλην ΚΚΕ), την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη και την μεγάλη ημέρα της διαπραγμάτευσης με την Ανγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης 7 Ιουλίου, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια. Δύο χρόνια γεμάτα από πολιτικές εξελίξεις που μας βοήθησαν νομίζω, όλους τους Ελληνες, να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει πολιτική.


Είπα λοιπόν να κάνω μία αναδρομή σε αυτή την διετία, προσπαθώντας να καταλάβω με την βοήθεια διάσημων πολιτικών (και όχι μόνο) του παρελθόντος, τι ακριβώς έχει συμβεί εδώ και δύο χρόνια, σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «πολιτική ζωή του τόπου…».



«Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις στην πολιτική είναι να βρεις ένα πλήθος που πηγαίνει κάπου και να μπεις μπροστά του…»
Ανώνυμος

Ο Αλέξης μπήκε μπροστά, από τους απολύτως δικαίως, αγανακτισμένους Ελληνες, οι οποίοι γέμισαν τις πλατείες της χώρας και τα πρόσωπα όλου του παλαιού πολιτικού συστήματος με τις ανοιχτές παλάμες τους. Λίγους μήνες αργότερα, ένας αριστερός ηγέτης, εξελέγη για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας.


 «Στην πολιτική ο ίσιος δρόμος είναι ο αδιάβατος». 
Xάρολντ Μακμίλαν (Πρωθυπουργός Αγγλίας)

Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και με το «θα σκίσω το μνημόνιο». Χρειάστηκαν ελάχιστες ώρες από την στιγμή της εκλογής του για να καταλάβει ότι ήταν ανέφικτα.


 «Στην πολιτική διαδέχεσαι ηλίθιους και σε αντικαθιστούν ανίκανοι. Φαντάσου τι ήσουν;»
 Ζωρζ Κλεμανσώ (Γάλλος Πρωθυπουργός)

Το μεγαλύτερο κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε και επί της ουσίας σβήστηκε από τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Αυτό είχε ως συνέπεια ο Βαγγέλης Βενιζέλος να διαδεχτεί στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου και τελικά να παραδώσει την καρέκλα του στην Φώφη Γεννηματά.


 «Ένα πράγμα που πρέπει να μάθεις για την πολιτική είναι ότι δεν μπορείς να παίξεις γκολφ με τον πρόεδρο και να τον νικήσεις...».
Λίντον Τζόνσον (πρόεδρος ΗΠΑ)

Ο Αλέξης Τσίπρας επί έξι μήνες προσπαθούσε να πείσει τους 18 Πρωθυπουργούς της Ευρώπης και κυρίως την Αγγελα Μέρκελ ότι ο ελληνικός λαός μίλησε και η νίκη του στις εκλογές είναι αδιαμφισβήτητη και ότι η ίδια πρέπει να την σεβαστεί…


 «Καλή πολιτική είναι εκείνη που κάνει τον λαό να πιστεύει ότι είναι ελεύθερος».
Ναπολέων

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Μέρκελ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ζήτησε από τον ελληνικό λαό να πει την άποψη του μέσω δημοψηφίσματος. Οι Ελληνες ψήφισαν μαζικά «ΟΧΙ» στα μέτρα λιτότητας στις 5ης Ιουλίου.


«Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα, τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο, γιατί δεν έγινε».
Ουίνστον Τσόρτσιλ (Πρωθυπουργός της Αγγλίας)

Μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ούρλιαζαν ότι αν ο Ελληνας ψηφίσει «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, αυτό σημαίνει αυτόματα έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ. Την Δευτέρα το μεσημέρι υπέγραψαν κείμενο που εστάλη στην Ευρώπη και το οποίο έλεγε ότι το «ΟΧΙ», που ψήφισε ο ελληνικός λαός, σημαίνει διάθεση για διαπραγμάτευση και φυσικά ΟΧΙ ρήξη με την Ευρώπη και έξοδο από αυτήν!


«Στην πολιτική δεν παίζουν. Ανακατεύουν μόνο την τράπουλα».
Ανώνυμος

Ο Γιάννης Βαρουφάκης μετά από σχεδόν έξι μήνες θητείας ως Υπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε από την θέση του…



«Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: Δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου»…
Ναπολέων

Η Αγγελα Μέρκελ θα απαντήσει το βράδυ της Τρίτης (7 Ιουλίου) στην έκτακτη σύσκεψη κορυφής στο αίτημα του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά και το δημοψήφισμα, για βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα και όχι άλλα σκληρά μέτρα, τα οποία η ίδια αποφάσισε να πάρει πριν 5,5 χρόνια και έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού…



«Πολιτική είναι η τέχνη να μοιράζεις την πίτα με τέτοιο τρόπο, ώστε ο καθένας να νομίζει ότι πήρε το καλύτερο κομμάτι».
Κουβ Ντε Μουρβίλ (Γάλλος Πρωθυπουργός)

Το ζητούμενο στην σύνοδο κορυφής της 7ης Ιουλίου και γενικά στο ελληνικό ζήτημα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν είναι ασφαλώς να δοθεί η καλύτερη λύση. Αυτό που αναζητούν και ελπίζουμε όλοι οι Ελληνες να βρουν, είναι μία λύση που η Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούν να την παρουσιάσουν στα κοινοβούλια τους ως «σκληρά μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα μετά τις πιέσεις που τις ασκήθηκαν», ο Τσίπρας θα μπορεί να την φέρει στον ελληνικό λαό ως «μία καλύτερη λύση από εκείνη που απέρριψε με το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος» και η εσωτερική αντιπολίτευση θα μπορεί να την επικαλεστεί ως και δική της επιτυχία μετά το χαρτί που υπέγραψε μαζί με την Κυβέρνηση. Το αν θα είναι καλή λύση για τον ελληνικό λαό ουδόλως απασχολεί κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές.


«Μία από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν κατώτεροι σου…»
Πλάτων (Ελληνας φιλόσοφος)

Αφιερωμένο σε όλους εμάς που αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν καταφύγιο ανίκανων και επί της ουσίας, ανεπάγγελτων ανθρώπων. Κάπως έτσι έχει γεμίσει η ελληνική Βουλή από ένα σωρό νούμερα και μας εκπροσωπούν ο Γιακουμάτος, ο Αδωνις και η Ραχήλ Μακρή…



«Αν ζητάς δίκαιη αντιμετώπιση δεν πρέπει να την περιμένεις ούτε από την πολιτική, αλλά ούτε και από την δημοσιογραφία».
Τζον Μέιτζορ (Πρωθυπουργός της Αγγλίας)

Τώρα τελευταία διαπιστώνω ότι κείμενα μου για τις πολιτικές εξελίξεις διαβάζονται πολύ και η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί…


Διάβασε περισσότερα στο: Για να μην τρως το παραμύθι. Πολιτική είναι… | Γενικές Ειδήσεις | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

1η επιλογή επτά ημερών

1η επιλογή τριάντα ημερών

1η επιλογή έτους